کارفرمانیوز - هر رابطهای برای آنکه به وجود بیاید، نیاز به توافق دوطرف دارد. دو طرف باید بتوانند موارد و شرایطی که بایستی در قرارداد رعایت شود را در آن قید نمایند. قرارداد کار نیز از این قاعده مستثنی نیست و بایستی رابطه بین کارگر و کارفرما بر اساس قرارداد، به وجود بیاید و نظم خاصی بر آن حاکم باشد. البته ممکن است ...
اقسام قرارداد کار :
قرارداد کار انفرادی و گروهی:
قراردادهای کار ممکن است به صورت انفرادی و یا گروهی بسته شود. یعنی یکسری قراردادها ممکن است بهصورت کتبی یا شفاهی باشد و بهموجب آن، کارگر در قبال دریافت حقالزحمه کاری را برای مدت موقت و یا غیرموقت برای کارفرمای خود انجام میدهد. این نوع قرارداد فردی است.
قراردادهای کار گروهی هم پیماندستهجمعی است. این قراردادها پیمانی کتبی است که بهمنظور تعیین شرایط کار بین یک یا چند شورا یا انجمن صنفی و یا نماینده قانونی کارگران از یک طرف و یک یا چند کارفرما و یا نمایندگان قانونی آنها از سوی دیگر و یا بین کانونهای عالی کارگری و کارفرمایی بسته میشود. البته این نوع قرارداد درصورتی معتبر است که مذاکرات دستهجمعی امتیازات کمتر از قانون کار را پیشبینی نکند. همچنین با سایر قوانین و مقررات جاری کشور و تصمیمات و مصوبات قانونی دولت مغایرتی نداشته باشد.
قرارداد کار از لحاظ مدت و موضوع قرارداد:
در مورد قرارداد کار موقت قابل توجه است که موقتبودن ارائه کردن خدمات کارگر میتواند به لحاظ زمانی برای یک مقطع زمانی مشخص باشد و یا کاری که موضوع تعهد است. مثلا وظایف و مسوولیتهای شغل انبارداری را برای مدتی محدود مثلا ۶ ماه برای کارفرما انجام میدهد. در حالت دوم نیز قرارداد کار برای انجام کار مشخصی که خود کار ذاتا موقت است بین کارگر و کارفرما بسته میشود.
قراردادهای موقت به دو دسته تقسیم میشوند. قرارداد برای کارهایی که طبیعت آنها جنبه غیرمستمر دارد و قراردادهایی که برای کارهای مستمر با مدت مشخص بسته میشوند. البته وزارت کار حداکثر مدت موقت برای کارهایی که طبیعت آنها جنبه غیر مستمر دارد را تعیین میکند. از سوی دیگر، یکسری از کارها طبیعتشان جنبه مستمر دارد و در صورتیکه مدتی در قرارداد ذکر نشود، قرارداد دائمی تلقی میشود.
در قرارداد کار غیر موقت موضوع قرارداد استفاده از خدمات و کار کارگر است که برای مدتی تقریبا دائمی است. با انعقاد این نوع قرارداد فرض این است که کارگر تا زمانیکه بازنشسته، ازکارافتاده نشده و همچنین تا زمانیکه استعفا نداده و یا از دنیا نرفته است مشغول آن کار است و قراردادش با کارفرما باقی میماند. البته غیرموقتبودن قرارداد کار به این معنا نیست که قرارداد همیشگی و غیرقابل فسخ است. بلکه منظور این است که رابطه دو طرف قرارداد تا وقوع هر یک از وقایع فوق و یا تازمانیکه به هم نخورده ادامه مییابد و محدود به انجام کار معین و یا مدت مشخص نیست.
گاهی قرارداد کار از لحاظ زمانی موقت است؛ یعنی دو طرف توافق مینمایند که ارائه خدمات کارگر برای یک زمان مشخص انجا شده و پس از زمان تعیین شده رابطه دو طرف پایان پذیرد. این قرارداد در قانون کار با عنوان قرارداد کار با مدت موقت است.
باید بدانیم که در اینگونه قراردادها، مدت با توافق دو طرف تعیین شده است و در قانون کار و مقررات تبعی آن، حد خاصی برای میزان آن تعیین نشده است. البته این امر میتواند موجب سوءاستفاده کارفرما شود.
قرارداد کار معین :
در این نوع قرارداد موضوع قرارداد، انجام کار معینی توسط کارگر است. مانند موردی که یک حسابدار تعهد میکند که امور مالی یکی شرکت را حسابرسی نماید و یا یک برنامهنویس تعهد میکند نرمافزاری را طراحی نماید. بنابراین با انجام این قبیل کارها، تعهد حسابدار یا برنامه نویس انجام شده است و قرارداد به پایان میرسد.
بدین ترتیب قرارداد برای کار معین، آن دسته از قراردادهایی است که اصل در آن، انجام کار معین است که غالبا استمرار ندارد و پس از انجام کار، موضوع قرارداد منتفی میشود و به پایان میرسد. اگر در حین انجام پروژه که قرارداد کتبی یا شفاهی کار برای مدت معین بسته شده است و یا تجدید و تمدید شده، نهایتا تداوم آن تا پایان انجام طرح یا پروژه است و با اتمام آن، قرارداد کار پایان میپذیرد.
تفاوتی که قرارداد موقت با قرارداد با کار معین دارد این است که در قرارداد موقت، مدت در قرارداد تعیین میشود. اما در کار معین شرط اصلی، انجام کار است نه مدت زمان انجام آن.
قرارداد شفاهی و کتبی کار :
قرارداد انفرادی کار بر اساس شکل انعقاد به کتبی و شفاهی تقسیم میشود. اگر قرارداد کار به شکل کتبی منعقد نشده باشد، وجود رابطه قراردادی بین کارگر و کارفرما را میتوان به روشهای مختلف از قبیل حکم استخدامی، لیست پرداخت حقوق یا مزد، کارت حضور و غیاب و یا هر طریق دیگری که دلالت بر وجود چنین رابطه ای نماید، اثبات نمود.
قراردادهای دسته جمعی از حساسیت بیشتری برخوردارند و باید حتما کتبی بسته شوند.
قرارداد کار تمام وقت و پارهوقت :
قراردادهای کار از لحاظ میزان ساعات کار، به تمام وقت و پارهوقت تقسیم میشوند.
قرارداد کار تمام وقت قراردادی است که طی آن کارگر متعهد میشود، به میزان ساعات کار مقرر در قانون به کار مشغول باشد. یعنی نهایتا کارگر در روز ۸ ساعت و در هفته ۴۴ ساعت کار می کند. باید بدانید که منظور از ساعات کار مدت زمانی است که کارگر نیروی کاری خود و یا وقت خود را به منظور انجام کار در اختیار کارفرما قرار میدهد. در صورت تماموقت بودن کار، کارگر از مزد و مزایای کامل قانونی برخوردار خواهد شد.
اگر قرارداد کاری با کارگر منعقد شود که ساعات کاری آن، کمتر از میزان ساعات کار قانونی تعیین شده است و در نتیجه کارگر، کار خویش را در کمتر از ساعات مقرر قانونی انجام دهد، قرارداد، پاره وقت خواهد بود. این نوع قرارداد نیز اقسامی دارد:
۱. قرارداد پارهوقت دائمی: کارگری که برای مدت زمان طولانی، متناسب با وضعیت شرکت به طور پاره وقت کار میکند.
۲. قرارداد پارهوقت موقت: کارگرانی که برای دوره کوتاهمدت،بهدلیل اینکه شغل مستمر یا دائمی وجود ندارد استخدام میشوند مانند کارگرانی که در پروژههای مشخص و مقطعی فعالیت دارند.
۳. قرارداد مشارکت در شغل نیز زمانی منعقد میشود که دو یا چند نفر در شرایطی که مشارکت در یک شغل برای آنها میسر باشد، استخدام میشوند و بهجای یک نفر تماموقت کار میکنند.
لازم است بدانید که کارگران پارهوقت مشمول کلیه مقررات حمایتی قانون کار، قرار میگیرند و از این لحاظ تفاوتی میان کارگران تماموقت و پارهوقت در استفاده از امتیازات قانون کار نمیتوان قائل شد، مگر اینکه کارگران پارهوقت به نسبت ساعات کار انجام شده از مزایای قانون کار برخوردار میشوند.
کارگری نیز که بهصورت ساعتی کار میکند از مزایای رفاهی به نسبت ساعات کار بهرهمند هستند و با ماخذ ساعات کار قانونی، محاسبه و پرداخت میشود. بنابراین پارهوقت بودن و یا دارای شغل اصلی و یا ثانوی بودن، تاثیری در صدق عنوان کارگر و شمول قانون کار ندارد.
منبع : www.mahdad.ir