کارفرمانیوز - دانستن قواعد و مقررات قانون کار و نحوه اجرای آن یکی از مهارت هایی ست که کارفرمایان می بایستی یا شخصا و یا به واسطه داشتن مشاور حقوقی قانون کار و یا وکیل اداره کار از آن آگاه باشد.در این سلسله مقالات سعی خواهیم کرد در این زمینه یاری گر شما باشیم و در صورتی که نیاز به مشاوره در این خصوص داشتید با کارشناسان ما تماس بگیرید.
با توجه به ماده ۶۱ ق کار اصولا کار، در روز جمعه ممنوع بوده و لذا انجام اضافه کاری نیز در این روز مجاز نخواهد بود مگر اینکه طبق توافق روز دیگری به عنوان تعطیل هفتگی برای کارگر تعیین شده باشد و چنانچه روز دیگری به عنوان روز تعطیل هفتگی تعیین شده باشد مزد روز جمعه ۴۰درصد بیش از مزد روزهای عادی هفته بوده و در صورت انجام اضافه کاری در این روز (بیش از ۷ساعت و ۳۳دقیقه) مزد هر ساعت اضافه کاری در این روز به طریقه زیر حساب خواهد شد:
مزد روز جمعه = ۱/۴ * مزد روز عادی
مزد یک ساعت کار در روز جمعه = ۷/۳۳ * مزد روز جمعه
مزد یک ساعت اضافه کار در روز جمعه برابر است با : ۱/۴ * مزد یک ساعت کار در روز جمعه
در ضمن در سایر ایام تعطیل ( تعطیلات رسمی ) با رعایت مقررات موضوع ماده ۵۹ ق کار، ارجاع کار اضافی به کارگر فاقد منع قانونی بوده و فوق العاده مربوط نیز همانند اضافه کار در روز های عادی احتساب میگردد.
که در این حالت در اولین ساعت در حکم اضافه کار فوق الاشاره خواهد بود.
با توجه به ماده ۶۴ ق کار، مرخصی سالیانه کارگران با استفاده از مزد و احتساب ۴ روز جمعه ، یک ماه است که در صورت عدم احتساب روزهای جمعه ۲۶ روز کاری محاسبه میشود. و برای کار کمتر از یکسال، مرخصی به نسبت مدت کار انجام یافته محاسبه میشود.
به موجب ماده۶۶ ق کار، کارگر نمیتواند بیش از ۹ روز از مرخصی سالیانه خود را ذخیره کند.مرخصی هایی که بدین طریق ذخیره شود در سنوات مختلف جمع و به حساب طلب مرخصی کارگر منظور میگردد که بازخرید مرخصی در حین اشتغال مجوزی ندارد و در هنگام خاتمه قرارداد یا بازنشستگی حساب میگردد.
تعطیلات سالیانه کارگران، همان تعطیلات رسمی کشور باضافه روز کارگر (۱۱اردیبهشت ) می باشد. در صورتی که انجام کار در روز کارگر با توافق کارگر انجام شود، اضافه کار تلقی و فوق العاده مربوط به آن باید پرداخت گردد.
با توجه به ماده ۷۳ قانون کار، کلیه کارگران در موارد ذیل خق برخورداری از ۳ روز مرخصی با استفاده از مزد را دارند (که این به جز ۱ماه مرخصی موضوع ماده۶۴ است):
الف) ازدواج دائم ب) فوت همسر، پدر، مادر و فزرندان
که این ۳ روز بلافاصله در زمان رویدادهای مذکور است و قابل استفاده در زمان دیگری نمیباشد.
مطابق ماده 74 قانون کار مدت مرخصی استعلاجی ، با تایید سازمان تامین اجتماعی ، جزو سوابق کار و بازنشستگی کارگران محسوب خواهد شد .
منبع : www.persianhesab.com