کارفرمانیوز - برخی شرکتهای پیمانکاری از پرداخت حق بیمه ۴ درصد مشاغل سخت امتناع میکنند و کارگران پس از پایان ۲۰ سال خدمت متوجه این تخلف میشوند؛ اما واکنش سازمان تامین اجتماعی به این تخلف مایه تعجب است.
برخی شرکتهای پیمانکاری از پرداخت حق بیمه ۴ درصد مشاغل سخت و زیان آور امتناع میکنند و کارگران پس از پایان دوره ۲۰ ساله خدمت متوجه تخلف کارفرما میشوند؛ در این مواقع سازمان تامین اجتماعی، که به عنوان نماینده حاکمیت ودولت مکلف به حمایت از حقوق کارگران است، از زیربار مسئولیت خود شانه خالی کرده و به این بهانه که به پیمانکار دسترسی ندارد، به کارگر اعلام می کند چنانچه مایل به بازنشستگی در موعد ۲۰ سال است باید حق بیمه ۴ درصدی سهم کارفرما را خودش پرداخت کند.
در مشاغل سخت و زیان آور کارفرمایان مکلف هستند به استناد ماده ۱۴ آئیننامه اجرایی بند (۵) جز (ب) ماده واحده قانون اصلاح تبصره (۲) ماده (۷۶) قانون تأمین اجتماعی، پس از احراز شرایط بازنشستگی بیمه شده شاغل در کارگاه وی، معادل ۴ درصد میزان مستمری برقراری بیمه شده نسبت به سنوات اشتغال او در مشاغل سخت و زیانآور که توسط صندوق تأمین اجتماعی محاسبه و مطالبه میشود را به طور یکجا به سازمان تأمین اجتماعی پرداخت کنند.
اما بسیاری از شرکتهای پیمانکاری و خدماتی برای نیروهای شاغل در مشاغل سخت و زیان آور خود سهم ۴ درصد حق بیمه را پرداخت نمیکنند و با توجه به اینکه در مواقع بسیاری، کارگران ممکن است در طول ۲۰ سال خدمت در چندین شرکت پیمانکاری فعالیت کنند، بنابراین بعد از پایان دوره خدمت، دسترسی به این شرکتها تقریباً غیرممکن است.
این تخلف برخی کارفرمایان، در حالی است که وزارت کار با صدور بخشنامهای در سال ۹۲ کارفرمای اصلی را مسئول پرداخت حق بیمه ۴ درصد کرده است.
البته تأمین اجتماعی به دلایلی از جمله تعطیلی کارگاهها، ورشستگی برخی از شرکتها و فوت کارفرمایان وصول مطالبات را از برخی از این گونه شرکتها دشوار تلقی میکند!
یکی از مصادیق بدهی ۴ درصدی حق بیمه مشاغل سخت و زیان آور مربوط که کارخانجات تعمیرات لکوموتیو بافق در استان یزد است که با وجود درخواستها و پیگیریهای متعدد طی چند سال گذشته با مدیران استانی و حتی علی ربیعی وزیر سابق تعاون، کار و رفاه اجتماعی و معاونان امور پارلمانی وی در مقاطع زمانی مختلف به نتیجه نرسیده است.
در همین زمینه یکی از نمایندگان کارگران مجموع کارخانجات تعمیرات لکوموتیو بافق یزد در گفتگو با خبرنگار مهر، با بیان اینکه متأسفانه تأمین اجتماعی کارگر را به عنوان سپر انسانی برای وصول مطالبات خود قرار داده است، گفت: به دلیل تخلف کارفرمایان در پرداخت سهم حق بیمه ۴ درصدی، تأمین اجتماعی در زمان بازنشستگی کارگر حدود ۷۰-۸۰ میلیون سهم کارفرما را از کارگر طلب میکند و کارگران نیز ناتوانی در پرداخت این رقم، مجبور هستند همچنان به فعالیت خود ادامه دهند و عملاً از بازنشستگی در موعد ۲۰ سال محروم می شوند.
وی با تاکید بر اینکه تأمین اجتماعی باید مطالبات خود را از کارفرمایان وصول کند نه از کارگران، افزود: بر اساس قانون نحوه برخورد تأمین اجتماعی با کارفرمایان متخلف شرکتهای دولتی و خصوصی در صورت عدم پرداخت سهم ۴ درصدی حق بیمه متفاوت است. در صورتی که کارفرما، دولتی باشد تأمین اجتماعی، ۱۸ ماه پس از احراز تخلف کارفرما میتواند نسبت به مسدود کردن حسابهای شرکت اقدام کند و در مدت ۱۸ ماه، کارگر با وجود پایان مدت فعالیت باید در کارگاه تا زمان وصول مطالبات تأمین اجتماعی کار کند.
این عضو شورای اسلامی کار در کارخانجات تعمیرات لکوموتیو بافق ادامه داد: همچنین در خصوص شرکتهای خصوصی متخلف نیز، ۱۸ روز پس از احراز تخلف کارفرما، تأمین اجتماعی میتواند حساب شرکت را مسدود کند.
این فعال کارگری اضافه کرد: از سوی دیگر، در موارد بسیاری کارگر در طول مدت خدمت خود در تعداد زیادی شرکت پیمانکاری و خدماتی فعالیت کرده که در زمان بازنشستگی وی ممکن است تعطیل شده باشند و عملاً دسترسی به این شرکت برای پیگیری وصول سهم ۴ درصد حق بیمه مشاغل سخت و زیان آور وجود ندارد.
نماینده کارگران مدعی شد: در این شرایط تأمین اجتماعی کارگر را مسئول وصول مطالبات میداند در صورتی که این وظیفه تأمین اجتماعی است که مطالبات خود را وصول کند. متأسفانه به جای پرداخت حق سنوات به کارگر، از کارگر پول سهم کارفرما را طلب میکنند.
منبع : www.mehrnews.com